Goed gamen

Gamen is enorm populair. Hoe kun je gezond gamegedrag bij je kind stimuleren?

In december blogden (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3704344/nieuws/gamen_wat_is_feit_en_wat_is_fictie.html?page=0) we over feit en fictie bij gamen. Nu geven we je tips hoe je gezond gamegedrag bij je kind kunt stimuleren.

Goed en slecht

Gamen is ontzettend populair onder kinderen, jongeren en ook volwassenen. Games zijn competitieve, gesitueerde, interactieve (leer)omgevingen gebaseerd op een set van regels en/of een onderliggend model, waarin - met een aantal beperkingen en onder onzekere omstandigheden - een uitdagend doel wordt nagestreefd. Gamen is niet per definitie goed of slecht. Gamen is al jaren een boeiend onderwerp voor onderzoekers, met wisselende uitkomsten. Of gamen voor je kind positief of negatief uitpakt, heeft te maken met een combinatie van factoren, zoals persoonlijkheidskenmerken van je kind, de functie die het gamen vervult en het aantal uren dat eraan besteed wordt.

Jouw rol

Als ouder kun je een belangrijke rol spelen in het gamegedrag van je kind. Wat kun je doen?

- Het is belangrijk om met je kind over gamen te praten, zeker als je je zorgen maakt. Maak die kenbaar en bespreek met elkaar hoe je ze kunt voorkomen.

- Het is handig om je te verdiepen in de games die je kind speelt. Doe dit samen met je kind. Hij of zij weet ongetwijfeld veel over de spelletjes en vindt het vast interessant om je erover te vertellen. Op YouTube kun je trailers van de spelletjes vinden en zo een idee krijgen van de inhoud en opzet.

- Spelletjes hebben een classificatiesysteem [URL]. Aan de hand daarvan kun je - met het oog op de leeftijd van je kind - beoordelen wat geschikt is voor hem of haar. Zo kun je beter bepalen waar voor jou de grenzen liggen om aan je kind te stellen.

- Maak afspraken met je kind over hoe lang, hoe vaak en op welke tijdstippen hij of zij welke games mag spelen. Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven, maar ook als ze ouder zijn, hebben ze daar behoefte aan. Als je kind heeft meegedacht over een afspraak, dan houdt hij of zij zich er mogelijk beter aan, hoewel het uitproberen hoever je kind kan gaan er ook in dit opzicht gewoon bij hoort. Juist dan is duidelijkheid van jouw kant belangrijk.

- Je kind weet misschien niet dat gamen niet alleen leuk is, maar ook tot problemen kan leiden. Zeker te lang en te vaak gamen kan lijken op een verslaving en leiden tot problemen met huiswerk of in vriendschappen buiten het gamen. Zorg er samen voor dat het niet zover komt.

Meer weten?

Klik hier. (https://www.youtube.com/watch?time_continue=198&v=vVFmvYIUZOM)

 

 

 

Goed gamen Goed gamen